Ez Bill Granger receptje pl. itt is megtalálható: http://www.cuisine.com.au/recipe/crisp-pork-belly-with-caramel-vinegar
Én malachúst szoktam venni, nálunk így, hogy nem kapható, ezért valami olyan darabot választok, ami bőrös és nem száraz, tehát van kis zsír a bőr alatt. A bőrt jól bekockáztam, és a leírás alapján megcsináltam. A hús sütésénél nagyon fontos, hogy ne takarjuk le, és valóban, extra szűz olajjal locsolgassuk, mielőtt a sütőbe tesszük. Először a bőrével le, majd fél óra múlva fordítsuk meg. A fokokat, amiket a recept ír, egy kicsit 10% körül haladjuk meg. Megfordítva még másfél óráig sütjük, most egy kicsit vegyük le a lángot. Nem kell a légkevesér, csak a sima alul-felül sütés, és a villát meg semmi mást sem szúrkálunk a húsba.
A legjobb, ha friss húst sütünk, vagy ha kénytelenek vagyunk mélyfagyasztottból készíteni, akkor előző nap fagyasszuk ki, hogy a sütőbe ne olvadjon a víz, és ne főtt húst együnk.
Amíg sül a husi, addig készítsük el a karamellizált ecetes szószt. Csillagánizst, fahéjat, friss chilipaprikát lehet venni a Fővám téri csarnok alagsorában egy földrész nevű speciális boltban, például. Ott lehet jó rizst és más finom fűszereket is venni.
Nekem a szósz csak nagon nehezen lett szirupos, akármeddig is főzöm. Javasolom, hogy jóval kevesebb folyadékot (ecet és alaplé) tegyünk bele, akkor hamarabb érjük el a hatást, és alaplével bármikor visszahigítható, ha túl sűrűnek érezzük. Íze egész különleges kell, hogy legyen, hszen a húst szinte natúr sütjük, egy finom ropogós malacsült lesz belőle, ez a szósz fogja megadni az egésznek a különleges voltát. Tartsuk be a fűszerezési utasításokat, és nem lesz gond. Csakis a legkiválóbb alapanyagokat használjuk!
A kínai káposztát (hosszúkás alakú, mint a kínai kel) nagyon gyorsan pároljuk, a leírás szerinti szósszal öntsük le, ha már kész. Én még köretnek javasolok főzni egy kis bashmati rizst, ha valaki nem lakna jól a hússal meg a zöldséggel.
A szójaszósz+lime+cukor (ez is legyen barna cukor, a karamelles íze miatt, meccs nevű boltokban és a príma abck-ben szokott lenni) akkor lesz pikáns, ha épp elég lime és nem túl sok cukor kerül bele. Azért ez nem a desszert.
Tálaláskor a friss chili paprikát hosszában vágom, a húst egyenlő, 1cm-es szeletekre, és a paprikát rászórom, majd a szósszal meglocsolom.
Nagyon nagyon finom, aki szereti a ropogósat, és a kicsit keleties ízeket!
És egyszerű is!